Fortællerbrønden
EN H.C. ANDERSEN–VANDKUNST AF JENS GALSCHIØT
Baggrund:
Jeg er i anledning af H.C. Andersens jubilæum blevet opfordret af politikere, erhvervsfolk og borgere til at give mit bud på en skulptur der skulle hædre vor bys store digter. Det er baggrunden for mit forslag.
Jeg har altid været fascineret af historiefortællingen og eventyret, der kan tillade sig at komme helt ud på fantasiens overdrev. Denne fascination kan ses i mange af mine skulpturer.
Jeg har lavet en model i kobber i 1/10 størrelse der vil kunne beses på mit værksted.
Ide: At skabe en skulptur der viser hele H.C. Andersens univers og fungerer aktivt i bymiljøet. Udgangspunktet er at skabe:
- En skulptur, hvor alle eventyrene med de fleste af figurerne er repræsenteret.
- En skulptur, der er lavet i et formsprog som er rimelig tilgængeligt (mit normale formsprog) og kan forstås af både børn og voksne, udlændinge og danskere.
- En skulptur, som man kan gå på opdagelse i og som gør beskueren klogere på H.C. Andersen.
- En skulptur, der forholder sig til H.C. Andersens eget kalejdoskopiske formsprog.
- En skulptur, der tager højde for at genkendelsens glæde oftest er den største.
- En skulptur, der forholder sig til og lader sig inspirere af den historisk lange serie af traditionelle H.C. Andersen portrætter.
- En skulptur, der tager udgangspunkt i H.C. Andersen som historiefortæller og som fungerer ved at inddrage nulevende historiefortællere.
Elementer i skulpturen:
Skulpturen består af 5 elementer, der har hver sin funktion og symbolik i beskrivelsen af H.C. Andersen:
H.C. Andersen figuren, cirklen, fortællerstolen, skulpturvingerne og vandskulpturerne.
De 5 elementer:
- Cirklen: Vandkunsten består af en stor bronzecirkel med en diameter på cirka 10 meter, hvis sider er udformet som én stor bænk. Cirklen er udført i mørkpatineret poleret bronze, der gør den behagelig at sidde på. Bassinkanten er ca. 1 meter høj og afrundet.
- H.C. Andersen skulpturen: På kanten af cirklen sidder en 3½ meter høj skulptur af H.C. Andersen i færd med at tage fodbad i bassinet. Han er udført forholdsvis traditionelt, iført skødefrakke og stadstøj, men han har valgt at tage sig en lille tænkepause, og har smidt skoene for at køle sine fødder i bassinet.
- Skulpturvingerne: Ved siden af H.C. Andersen figuren rejser der sig 2 store gennembrudte skulpturmure op i en højde af ca. 5 meter. Overfladen er dækket af hundredvis af mindre skulpturer, der alle stammer fra H. C. Andersens eventyr. De mange skulpturer fletter sig kalejdoskopisk ind i hinanden. Skulpturvingerne vil virke som om H.C. Andersen figuren sad imellem to små bjergtinder, indgangen til en stor port eller måske midt imellem et par kæmpe surreelle svanevinger.
- Fortællerstolen: I cirklens modsatte side over for H.C. Andersen vil cirklen slå et sving indad mod centrum. Midt i svinget vil bronzebænken skifte facon og rejse sig op i en historiefortællerstol, der hæver sig over bassinkanten. Når man sidder på denne stol, vil H.C. Andersen figuren rejse sig op i baggrunden flankeret af sine historievinger.
- Vandskulpturerne: Bassinet vil være fyldt med cirka 50 cm vand, der overrisles periodevis fra små dyser anbragt i siderne på cirklen. På skulpturvingernes inderside vil der konstant flyde en lille strøm af vand hen over overfladen, som vil give indersiden af skulpturvingerne en lidt blank, grotteagtig fornemmelse. I bassinets bund vil der være placeret adskillige mindre skulpturer under vandoverfladen. Det vil hovedsageligt være de H.C.A. figurer, der tilhører vandelementet, såsom Agnethe og Havmanden, Havfruen, Dyndkongens datter osv. osv. Disse skulpturer vil kun kunne ses, når der ikke sprøjter vand fra bassinkanten og om aftenen ved at belyse skulpturerne under vandet.
Interaktiv skulptur:
Skulpturen har indbygget nogle praktiske funktioner:
- Den vil fungere som en slags afslapningsoase, hvor de forbipasserende kan sidde på bronzebænken og slappe af.
- Historiefortællerpladsen, der er integreret i bassinet, skal bruges, f.eks. på en fast ugedag, hvor en historiefortæller kommer og fortæller en eller flere historier, hvis vejret tillader det. Det skal ikke nødvendigvis være H.C. Andersen historier. Jeg har talt med Odense Fortællerforening, der gerne vil være med til at opbygge en sådan tradition, som i øvrigt også eksisterer i Central park i New York. På denne måde bygges der bro fra den gamle eventyrdigters univers til den spillevende fortællertradition, der eksisterer i Danmark. Man kunne også forestille sig, at Odense i forbindelse med besøg af gode fortællere (en skuespiller som Ghita Nørby m.v.) opfordrer dem til at sætte sig op på stolen og give en fortælling til odenseanerne.
- Bænken laver et sving ind imod sit centrum, således at der er plads til, at publikum kan sidde og høre historierne. Ligeledes er der lavet en række mindre bronze/træ siddeflader i jorden foran fortællerstolen, så der er plads til yderligere publikum.
- Skulpturvingerne består af mange hundrede skulpturer, der er flettet ind i hinanden. Alle Andersens eventyr vil være repræsenteret med hovedfigurerne, f.eks. fra Fyrtøjet med soldaten, heksen, hundene og prinsessen, men også med en del sidefigurer, som vil flette sig ind forskellige steder i væggen, f.eks. fyrtøjet, fængslet, kongen, døren med krydset osv. Hvis alle eventyrfigurerne med sidefigurer skulle beskrives, ville der være over 5.000 skulpturer, men selv med ”kun” 1.000 figurer vil H.C. Andersen-universets kompleksitet være åbenbar.
- Skulpturvingerne vil være delt op i en yderside og en inderside, der vender ind i mod bassinet. På indersiden vil de figurer, der hovedsagelig tilhører vandelementet, som f.eks. Den Grimme Ælling, Tommelise m.v. være repræsenteret. På ydersiden vil figurerne, der tilhøre landjorden være placeret.
- Kun meget få mennesker vil være i stand til at placere alle figurerne i eventyrerne, men alle vil forsøge. Det vil øge kendskabet til hele H.C. Andersens omfattende forfatterskab og give de besøgende kendskab til de mere ukendte eventyr. Man kunne forestille sig, at besøgende ville sætte en ære i at genkende flest mulige eventyr, og derved vil hele fontænen komme til at fungere som en slags interaktiv skulptur, hvilket formentlig også vil have et stort turistmæssigt potentiale.
Selve H.C. Andersen skulpturen er skabt ud fra en forestilling om en traditionel H.C. Andersen figur. Der har i den sidste årrække været en tendens til at beskrive H.C. Andersens forfængelige sider. Disse beskrivelser er muligvis korrekte, men i sine eventyr opfatter jeg ham som en varm og kritisk fortæller, der forsvarer de svages ret til at eksistere og som på en underfundig måde tager afstand fra dobbeltmoralen både i sin samtid og i den nuværende verden. Det er også baggrunden for at jeg har valgt at portrættere ham i en afslappet, lidt folkelig positur.
H.C. Andersen er en uadskillelig del af dansk kultur og en vigtig inspirationskilde for mange danske fortællere og kunstnere. For at understrege denne betydning symbolsk, vil man kunne se H.C. Andersen i baggrunden når fortælleren sidder i sin fortællerstol.
Materialer: kobber og bronze
Belysning: skulpturen belyses om aftenen, ved at placere undervandsprojektører der oplyser vandoverfladen og ved hjælp af spot på H.C.A figuren og skulpturvingerne.
Placering: På en central plads eller park som byen er interesseret i at gøre til en afslapningsoase.
Mere info: Jeg står altid til rådighed ved at fremvise modellen og med yderligere informationer om mine H.C.A tanker, hvis det har interesse.