Jens Galschiøt blir 60 på dyster 25-årsdag
Den kontroversielle billedhugger og autodidakt Jens Galschiøt, Odense, fylder 60 onsdag d. 4. juni 2014.
Før selve fødselsdagsomtalen af den usædvanlige mand (indsendt af hans medarbejdere i galleriet) kommer vi ikke uden om det helt centrale forhold, at Galschiøts runde dag - af alle dage - falder sammen med 25-års dagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.
En af de begivenheder, der har fortørnet og oprørt Galschiøt mest. Og som vil fylde rigtig meget på dagen for ham.
Den blodige stenbro
For 25 år siden var det allerede forbi. Kinas korte forår med demonstrationer for frihed og demokrati på Den Himmelske Freds Plads fik en brat og blodig afslutning, da kommunistpartiet satte hæren ind for at rydde pladsen og sikre partiets overlevelse.
Det skete natten til den 4. juni 1989, da svært bevæbnede soldater rykkede ind mod Beijings centrum og på deres vej dræbte hundreder af civile. Derefter fulgte en intens klapjagt. Tusinder blev arresteret, enkelte er stadig i fængsel, og mange lever i eksil.
Pårørende blev pålagt en tavshed, som snart sænkede sig over resten af nationen. Den har varet til i dag, hvor det, der er blevet kendt som “massakren på Den Himmelske Freds Plads”, stadig er totalt tabu i Kina. Den må ikke omtales i medierne og slet ikke diskuteres.
Kun kommunistpartiet har ret til at tale om den, og det sker altid ved at fastslå, at det var nødvendigt at sætte hæren ind og genoprette ro og orden. At historien har vist, at det var nødvendigt for at sikre de sidste to årtiers uafbrudte økonomiske vækst.
Egentlig skulle Galschiøt have været til Hong Kong på sin fødselsdag, inviteret over for at deltage og tale til mindehøjtideligheden for 25-året, da det er ham, der har lavet det otte meter høje monument ”Skamstøtten”, der blev opstillet i 1997 i den dav. britiske kronkoloni som mindesmærke for massakren.
En opstilling, der har kostet ham permanent udvisning af Kina og to udvisninger af Hong Kong. Men han valgte at blive hjemme for at fejre sin runde dag på Galleriet i Odense.
Hong Kong overgik til Kina pr. 1. juli 1997 under en selvstyreordning - se http://da.wikipedia.org/wiki/Hongkong
Giv de kinesiske studenter deres historie tilbage
Galleriet har i anledning af 25-års dagen sendt 50.000 mails ud med en appel om at ”give kineserne deres historie tilbage”. Opfordringen lyder på at downloader dokumentsamlingen om massakren og give det til sine kinesiske kollegaer, venner, bekendte og andre, der kunne interessere sig for dem.
Dokumenterne blev samlet af den kinesiske demokrati-bevægelse i Hong Kong, som overgav en kopi til Galschiøt, før Kina overtog territoriet i 1997, for at sikre at der var en kopi uden for Kina.
Det er disse dokumentsamlinger på mange
tusinde sider, som Galschiøt har scannet og lagt på sin server i Odense,
hvorfra de videre distribueres ud på nettet.
Denne historie er
bandlyst i Kina, men alle studenternes egne løbesedler, avisartikler
m.v. er blevet samlet af demokrati-bevægelsen i Hong
Kong. Disse dokumentsamlinger, som både findes på
kinesisk og engelsk, kan ses på http://www.aidoh.dk/4June89
Mange af de unge dissidenter blev fængslet. Nogle hensygner stadig i kinesiske fængsler, men de er ikke længere unge. Kina udøver stadig massiv censur omkring massakren, og det er umuligt for almindelige kinesere at opdrive ucensurerede oplysninger om begivenheden.
Overgreb og politisk undertrykkelse
Overgrebene fortsætter. Den systemkritiske Nobelpristager, Liu Xiaobo, er fængslet og hans kone sat i husarrest. Kunstneren Ai Weiwei kan ikke forlade Kina og bliver konstant udsat for chikanerier.
Men disse prominente kunstnere er kun toppen af isbjerget. Der er tusindvis af kunstnere, miljøaktivister og andre, som hensygner i fængsler uden offentlighedens opmærksomhed - personer, som intet har gjort andet end at forsvare de mest basale menneskerettigheder.
Der findes i dag tusinder af kinesiske studenter på Vestens læreanstalter og arbejdspladser, og de fleste af dem kender ikke deres egen historie på grund af den kinesiske censur. "Det kan du være med til at råde bod på", hedder det.
Derfor opfordrer Galleriet alle demokratisk sindede arbejdskollegaer, skoler og lærere til at downloade og ud printe eller brænde en CD eller USB med disse dokumenter og stille dem på deres biblioteker eller give dem til de kinesiske studenter som en gave på årsdagen for Tiananmen-massakren den 4. juni.
Sammensat kunstner og person
Dagens fødselar er uddannet som plade- og konstruktionssmed på Odense Staalskibsværft i 1973. Selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted i Odense siden 1985. Galschiøts atelier indeholder, bronzestøberi, udstillingshal, værksted og en skulpturpark.
Jens Galschiøt er en meget sammensat kunstner, som bevæger sig i krydsfeltet mellem installationskunst og Street Art med klare referencer til "social sculpture" (Joseph Beuys), Symbolisme og Art Nouveau.
Han arbejder primært med at bekæmpe verdens uretfærdigheder ved at opsætte skulpturer i større byer verden over. Skulpturerne er for det meste skabt i bronze for egne midler.
Jens Galschøit og AIDOH blev verdenskendt for aktioner ved større begivenheder. I forbindelse med klimatopmødet i København i december 2009, har Galschiøt opsat en skulptur, Survival of the Fattest, ved siden af Den Lille Havfrue.
Galschiøt har lavet skulpturinstallationer mange steder. Bl.a. opstilling af 22 tonstunge” Min Indre Svinehund” (1993) og skulpturer i Europa (ulovlig street art). Skamstøtten i Hong Kong, Mexico og Brasilien. Hungermarchen (2002), I Guds Navn (2006), The Color Orange (2008). Fundamentalism 2011/12.
Navnet Galschiøt stammer formentlig fra jysk uradel Galskyt (1325-1601). Der er stort sammenfald imellem deres våbenskjold, som i øvrigt kan ses på kunstnerens værksted.
Fødselsdagshilsen fra medarbejderne
Af Søren Lilliendal - for medarbejdere på Galleri Galschiøt
De sidste fire år har Jens Galschiøt arbejdet sammen med sine mange medarbejdere på sit formentlig største projekt "Abrahams børn" der er en gigantisk skulpturinstallation, som fylder 60 m3 og vejer 14 tons.
Skulpturen består af kæmpebogstaver, som er opbygget af over 8.000 kobberbibler, -koraner og -toraer, samt 28 tv-monitorer, der uophørligt viser mørke og lyse citater fra de hellige bøger.
Bogstaverne danner ordret ”FUNDAMENTALISM” - Det bliver både en smuk og meget skræmmende oplevelse. Projektet er et skulpturelt opråb i religionsdebatten og skal udstilles på kunstcenteret Silkeborg Bad, i januar 2015.
Allerede nu er debatten i gang, da han, som en del af projektet, er ved at lave 10 eksemplarer af en kobberskulptur kaldet ”Skriftsøjlen”.
Hver skulptur er opbygget af 900 kobberbøger og har monteret 8 skærme, der viser de religiøse citater. På toppen af ”Skriftsøjlen” er placeret en 1 til 10 model af den store Fundamentalism-skulptur.
Den vil blive præsenteret ved en række events, bl.a. på folkemødet på Bornholm, hvor Galleriet udstiller seks skriftsøjler og tre kæmpebogstaver og medbringer 30 aktivister, der vil tage hul på religionsdebatten /dialogen i det folkelige rum.
Bagefter vil ”Skriftsøjlerne” turnere rundt i landet.
Stadig gift med ungdomskæresten
Ved siden af har Jens gang i mange skulpturer og udstillinger samt hans galleri /værksted /museum i Odense. Det er et større fabriksområde, med 2.500 m2 værksted, støberi og skulpturpark, hvor der kommer 15- 20.000 besøgende årligt.
Han er stadig gift med sin ungdomskæreste Colette Markus, nu på ca. fyrretyvende år, og det har han vist heller ikke tænkt sig at holde op med at være.
De har tre voksne drenge på henholdsvis 26, 33 og 35 år, og både de og konen hjælper ham ofte med hans kunstprojekter.
Galschiøt har netop opnået at få en af sine hjemløse-skulpturer "Mand på bænk" permanent opstillet i Europa-parlamentet som en gave fra det danske folketing.
Statens kunstfond, Odense kommune eller toneangivende museer har stadig ikke købt noget af hans kunst.
Men han finansierer alle sine nationale og internationale kunstprojekter selv, da de private kunstsamlere heldigvis ikke er så konservative og nærige.
Galschiøt har det strålende, er rimeligt rask og har nok at lave, så det varer nok et stykke tid inden der skal samles materialer til hans nekrolog (håber vi).
Der var for øvrigt en hel del rygter i Kurdistan (Irak, hvor han arbejder på at opstille den fjerde skamstøtte) om, at han var død, men de er stærkt overdrevne.
Reception på dagen
Jens Galschiøt holder FØDSELSDAGSRECEPTION i Galleri Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N, onsdag den 4. juni fra kl. 14 til 18.
Dagens PROGRAM:
kl 14.00: Dørene åbnes og vores fede husorkester lægger den musikalske bund
Åbningstale ved Galschiøt og præsentation af program.
Receptionsbuffet og udskænkning i den lille udstillingshal.
Galleriets medarbejdere vil være alle vegne for at fortælle om de aktuelle projekter, der udgår fra værkstedet.
En væg med adskillige tv- monitorer vil vise et udsnit af de hundredevis af film, der er lavet om de aktiviteter, der er udgået fra værkstedet, og give et kalejdoskopisk indblik i Galschiøts kunstprojekter.
Der vil være mulighed for at lave forskellige indslag fra scenen, hvis nogen har lyst til det.
Kl 17.15 : Direkte TV. Galschiøt bliver interviewet fra scenen af Lone Tellesen, direktør i ”Dacapo- The art of change” om sit 60 årige liv. Niller Madsen er arrangør og producer og vil sende begivenheder direkte ud i æteren
Kl 17. 35: Interviewet slutter, og det er tid til at spise de sidste sørgelige rester fra buffeten, lave de sidste netværksaftaler og lige få hilst på dem, man har glemt at hilse på
Kl 18.00: Receptionen er ovre.
Links og kontaktmuligheder:
Kontakt til Galleri Galschiøt og Jens Galschiøt. Tlf.: 66 18 40 58 ,Mobil: 40 44 70 58, mail: aidoh@aidoh.dk
Link til Jens’ biografi (slutter i 2004) se resten på ”Wikipedia” og i ” Portræt af Jens Galschiøt/CV (Engelsk)” http://www.aidoh.dk/new-struct/About-Jens-Galschiot/Biografi.pdf
Bogen ”Jeg anklager” om Jens Galschiøt. Af Erik Meistrup: http://www.aidoh.dk/new-struct/forlaget-aidoh/jeg-anklager/Jeg-anklager.pdf Kunstmagasinet ”Udtryk” fra Randers Kunstmuseum i forbindelse med en stor Galschiøt udstilling: http://www.randerskunstmuseum.dk/FrontEnd.aspx?id=125273
Abrahams børn (Fundamentalismen): http://www.aidoh.dk/?categoryID=341
Galleri Galschiøt: http://www.gallerigalschiot.dk/
Wikipedia om Galschiøt: http://da.wikipedia.org/wiki/Jens_Galschi%C3%B8t
Portræt af Jens Galschiøt/CV (Engelsk) PDF: http://www.aidoh.dk/new-struct/About-Jens-Galschiot/CV.pdf
Jens Galschiøt i Hong Kong: http://www.aidoh.dk/?categoryID=436
Opstilling af Galschiøts skulpturer i Europaparlamentet: http://www.aidoh.dk/?categoryID=444