Glem aldrig massedrab og forfølgelse af kurderne i Irak i 80’erne, siger dansk kunstner, der netop er rejst til Region Kurdistan i Irak for at undersøge opstilling af sin internationalt kendte skulptur ”Skamstøtten”.
Den danske kunstner Jens Galschiøt rejste 23. maj til Region Kurdistan i Irak for at finde ud af, om hans berømte og berygtede bronce/kobberskulptur ”Skamstøtten”, kan opstilles til minde om Saddam Husseins massakre og forfølgelse af kurdere og andre minoriteter under Anfal-kampagnen i 1986 – 89.
Billedtekst: Den danske kunstner Jens Galschiøt vil have folkedrabet på Iraks kurdere og andre etniske minoriteter i 80’erne ind i den globale bevidsthed ved at opsætte skulpturen ”Skamstøtten” i Region Kurdistan, Irak. På billedet ses skulpturen midlertidigt opsat på Christiansborg Slotsplads som protest mod udvisning af seks irakere i 2009, foto: Aidoh.dk
Skamstøtten er en serie af skulpturer, der allerede er opsat som symbol for massedrab af forfulgte menneskegrupper i Kina, Mexico og Brasilien.
Hver skulptur er en otte meter høj statue, lavet af bronze, kobber og beton, der forestiller menneskekroppe vredet op i en obeliskagtig form.
Den rejsende projektgruppe Skamstøtte Kurdistan består indtil videre af kunstnerne Jens Galschiøt, Niaz Al-Bayati, Avan Fatha Abdullah og gestaltterapeut og coach Colette Galschiøt Markus, der i øjeblikket er rundt i Region Kurdistan indtil 4. juni for at møde kunstnere, kulturfolk og andre interesserede for etablering af Skamstøtten.
Gruppen skal blandt andet møde Hero Talabani, Iraks 1. dame og hustru til præsident Jalal Talabani, kunstinteresseret og mæcen af adskillige kunstprojekter i det federale Region Kurdistan.
Halabja Monument Museum blev opført i 2003 for at mindes de 5.000 civile kurdere, der døde under et militært irakisk gaskemi-angreb af Kemiske Ali og fætteren Saddam Hussein, under den etniske udrensnings-operation Anfal, foto: LILSIM
Research-rejsen bliver TV-dokumenteret af Niels Madsen, så seere af DR på et eller andet givent tidspunkt, vil kunne opleve de forskellige stadier i rejsning af Skamstøtten over Anfal-kampagnen i Irak i 80’erne, på tv’et hjemme i stuen.
Operation Anfal var daværende regeringsleder Saddams måde at lave etnisk udrensning af kurderne og andre etniske minoriteter på. Sammen med sin fætter, ”Kemiske Ali”, udførte to-banden en række systematiske angreb på kurderne i form af ødelæggelse af bosættelser, inddragelse af jord, masseudvisninger og tvangsflytninger i perioden 1986 – 89.
Mod slutning af operationen tiltog volden og blev særlig rettet mod kampdygtige mænd (13 – 70 år), der blev fanget, skudt og smidt i massegrave. Kvinder, børn og gamle mænd blev anbragt i lejre under umenneskelige vilkår. Og allerværst var otte militære angreb med kemi mod over 200 landsbyer, heriblandt det mest kendte i Halabja, hvor 5000 civile blev dræbt.
Gaskemi-angrebene var mange, men bedst kendt blev angrebet i byen Halabja, da franske journalister fotodokumenterede ødelæggelserne kort efter angrebet, da de befandt sig tæt på grænsen for at rapportere om krigen mellem Irak og Iran. Antallet af døde under operation Anfal nævnes i Wikipedia som et sted mellem 1.100.000 og 2.150.000.
Billedtekst: Navnene på de 5000 faldne civile kurdere fra Halabja, er indgraveret i glas på den store mindeudstilling på Halabja Monument Museum, foto: LILSIM
Læs mere om Operation Anfal hos Dansk Institut for Internationale Studier, Holocaust og folkedrab.
Læs mere idéen bag skulpturen Skamstøtten hos Wikipedia.
Læs mere om kunstneren Jens Galschiøt, der blandt andet i 1997 udstillede unge mennesker (1:1) i reagensglas på Rådhuspladsen i København, droppede menneskekroppe (dukker) rundt i gaderne i KBH under Det Sociale Topmøde i 1995 og ikke mindst er kendt for hemmeligt at lade skulpturen Den Indre Svinehund pludselig dukke op i forskellige europæiske byer – husker du det?
Måske Halabja Monument Museum snart får selskab af Skamstøtten, skulptur udført af den danske kunstner Jens Galschiøt, til at huske på overgrebet mod kurderne i Irak i 80’erne? foto: LILSIM
Kommentarer
Nu er det jo ellers god tone her på Modkraft, at alt er blevet værre siden invasionen.
Ikke desto mindre er det dejligt at høre, at kurderne har det bedre i dag end under Saddam.