Pressemeddelelse 27.09.2011 ang.: H. C. Andersen begravelses-march igennem Odense

Begraver skulptur til 1,5 million kroner i Odense havn

Hornmusik - gravøl - herrekor - taler - pølser og friserheste indgår i den spektakulære begravelses-happening af den 3 meter høje H.C. Andersen skulptur.

Det er den fynske kunstner Jens Galschiøt der inviterer borgerne til begravelse.  Optoget starter fra Flakhaven den 8. oktober kl. 14.00 og går derefter bag den hestetrukne begravelsesvogn ned til Odense Havn. Efter happeningen serverer kunstneren gravøl til de fremmødte borgere.

Den store H.C.A. skulptur har ellers prydet byens rådhusplads (Flakhaven) i de sidste 5 år, hvor den formentlig er den mest kendte og fotograferede skulptur i Odense.  Skulpturen skulle oprindeligt indgå i Fortællerbrønden, en H. C. Andersen vandkunst som skulle bestå af flere hundrede sammenflettede skulpturer der skulle illustrere Andersens komplekse eventyr-univers.

Skulpturen skulle være en interaktiv skulptur hvor der rundt omkring skulle udvikles en fortællertradition. Det var derfor en forudsætning at skulpturen skulle stå i Odense centrum, hvilket bl.a. den indre bys lidt trængte butikker så frem til.

fritskaaret-hca.jpgDet lykkedes en folkelig indsamlingskomité, sammen med byråd og en lokal fond at skaffe alle pengene til projektet. Kommunens forvaltning blev bedt om at finde en egnet plads, så gik alt i stå i flere år. Finanskrisen kom, fonden gik ned, kommunen sparede dele af deres tilskud væk. Da de fleste af pengene nu var væk, kom forvaltningen til gengæld på banen og fandt i august 2011 fire uegnede pladser langt fra centrum.

Projektet er nu sat i bero efter ønske fra indsamlingskomitéen, der mente at de ville svigte de borgere der havde givet penge, hvis de accepterede en plads uden for centrum. Galschiøt var enig i denne beslutning og vil nu begrave skulpturen.

Kulturforvaltningen har på et tidspunkt talt om at placere skulpturen ved Odense havn for at trække turister til området.  Så når nu projektet er sat endeligt i stå og de så gerne vil have den ned til havneområdet, så tror jeg at jeg vil opfylde deres ønske - men måske ikke lige på den måde som de havde forestillet sig. Til gengæld koster det dem ikke noget”, siger kunstneren med et lille smil.

Jeg vil i øvrigt lade skulpturen ’grave’ op igen for at deltage i en lille genop­standelses-ceremoni den 2. april 2012, hvor han har fødselsdag. Jeg har netop købt 100 flasker fransk champagne til denne genopstandelse. Så kan vi køre ham ind til centrum, hvor han kan se sig om i en uges tid og derefter skal han jo nok begraves igen.”, siger Galschiøt og fortsætter:

”Jeg har været lidt overvældet over opbakningen. Der er allerede meldt 280 til på Facebook, Banjos sponsorerer pølser, fadøl sponsoreres af ’Druen & Bønnen’, Brygselv.dk laver en speciel H.C.A. gravøl, Friserheste- foreningen kommer, politi og hjemmeværn spærrer byens mest befærdede gade af. Så der er lagt op til en forrygende dag.”

 

Tekstboks: Fortællerbrøndens historie er i sig selv en moderne H.C. Andersen historie  
- Først samlede borgerne penge ind. - Derefter bevilligede byrådet enstemmigt 4 millioner og en lokal fond gav 2,5 millioner. -- Hvorefter byens administratorer blev sat til at finde en plads til det mageløse kunstværk. - Så gik alt i stå i flere år, mens byens embedsmænd arbejdede. - Så efter 2 år kom finanskrisen og den lokale fond gik ned pga. aktiespekulationer, og de kloge politikere og deres embedsmænd ikke havde sørget for at få udbetalt de 2,5 millioner kroner, så de forsvandt de bare. - Men så opdagede kommunen, at de også manglede penge i kassen og tog 3 millioner fra skulpturkassen. Nu havde embedsmændene efter 4 år endelig fundet nogle pladser. Men! Nu var pengene væk, der var 2 millioner tilbage og skulpturen skulle decimeres til at kun at være en skygge af sig selv. - Men kommunens forslag til pladser var langt fra centrum og kunne derfor ikke honorere hverken indsamlingskomiteens, borgernes eller kunstnerens hensigter om, at lave en levende fortællertradition i byens centrum. - Så blev hele projektet sat i bero august 2011.   
- Og så begravede kunstneren skulpturen i Odense havn.

 

 

 

 

 

 


Kontakt til: Kunstneren: Jens Galschiøt www.aidoh.dk, mail: aidoh@aidoh.dk, tlf. 6618 4058 eller mobil 4044 7058

Indsamlingskomitéen: Hanne Nordentoft 6594 1617 og Odense Kommune: 6613 1372

Info/foto omkring Begravelseshappening: www.aidoh.dk/HCA2011 - TV indslag om happening : www.aidoh.dk/HCA2011TV Facebook: http://www.facebook.com/galschiot.official. Denne pressemeddelelse: www.aidoh.dk/DK-HCA2011Press

Begravelses-program og opdate 26. september: www.aidoh.dk/HCA2011program, infobrev: www.aidoh.dk/DK-HCA2011Info