Livets træ i troldmandens værksted

Af Mads Christoffersen

Folkekirkens Nødhjælp

 

En broget forsamling af kunstneren Jens Galschiøts mest monumentale værker i jern står ved indgangen til hans værksted i udkanten af Odense og tager imod den besøgende. En provokerende samling er det: En flok udsultede afrikanere står helt uden liv i øjnene og kigger tomt på de forbipasserende. Bag dem står en tynd mand med en stor tyk kvinde på sine skuldre med den slående titel ”Survival of the fattest” sammen med den velklædte ”Indre svinehund”.

Der er noget magisk og fortryllet over hele sceneriet med disse mærkelige skabninger, der står og tager imod.

 

Indenfor syder det af aktivitet. Overalt står der halv- og helfærdige skulpturer og store kar med væsker. Jens Galschiøt er en visionær kunstner med et stort engagement i etiske spørgsmål herhjemme såvel som i udlandet. Det er nærliggende at kalde ham en politisk kunstner, fordi han ved en række happenings har udstillet sin kunst i forbindelse med store politiske begivenheder som f.eks. FN-, EU- og WTO-topmøder rundt om i verden. Men politisk vil han ikke kalde sig: Folk kalder mig politisk kunstner, men det er noget vrøvl. Min kunst er ikke politisk, den er i bund og grund et spørgsmål om etik og moral”.

 

Træet og stilheden

Midt i det store værksted står et lille, yndefuldt træ lavet af bronze. I stedet for blade er der en udstrakt hånd for enden af hver gren. I hånden er der en skål med et tændt stearinlys i. Træet virker roligt og harmonisk - i modsætning til mange af Galschiøts øvrige værker. Folkekirkens Nødhjælp udfordrede ham i 2004 til at nytænke den efterhånden velkendte lysglobe, der i dag står i såvel domkirker som små landsbykirker over hele landet. Lysskulpturen har fået navnet Livets træ og vil blive lanceret denne sommer.

”Man kan sætte et lys i hænderne på skulpturen. Det giver en enorm stilhed, som jeg synes hører kirken til – en stilhed, der giver mulighed for, at man kan tænke over livets sammenhæng,” siger Jens Galschiøt. Hans eget engagement i etiske og globale spørgsmål giver sig meget kontante udslag: For hver solgte skulptur donerer han 12.000 kr. til Folkekirkens Nødhjælps diakonale arbejde i den tredje verden.

 

At give og modtage

Sognepræst og kunsthistoriker Anne-Mette Gravgaard har været nede at besøge Jens Galschiøt i hans værksted. Hun har gennem en årrække virket som konsulent for kirker i forbindelse med udsmykning af kirkerum og sognegårde. Og hun er begejstret for Livets træ:

”Jeg er meget imponeret over, hvor godt den virker: Hånden er ikke bare den tomme, men en hånd der skænker og modtager. I det øjeblik man modtager, giver man også. Livets træ fungerer også som en bøn. Det er nemlig altid et spørgsmål, om man giver eller tager, når man beder en bøn.”

Netop symbolikken i de åbne hænder, mener Galschiøt er det centrale budskab i kristendommen: ”Det grundlæggende i kristendommen handler om at give. Derfor har jeg lavet skulpturen på den måde.”

Skulpturen kan derfor bruges på tværs af kirkelige skel og indgå i såvel i gudstjenesten som andagter og de kirkelige handlinger.

 

 

 

Vi tænder hinandens lys

Anne-Mette Gravgaard var tidligere skeptisk over for lystænding i kirken, men mener i dag, at lyset har en vigtig funktion i forbindelse med bønnen og ikke mindst en stærk symbolværdi:

”Lyssymbolikken er virkelig stærk,” siger hun. ”Vi tænder hinandens lys. Ideen om lyset i mørket er stærkest, når vi er allerlængst ude. Lyset splitter mørket! Man skal bære sit lys frem. Det lys man bærer, har et skær af det guddommelige.”

Livets træ blev præsenteret ved Folkekirkens Nødhjælps landsmøde i april og vil indgå i gudstjenester og andagter ved Menighedsrådsforeningens landsmøde den 9.-11. juni 2006.

 

 

 

Materialer

Livets træ er støbt i bronze og patineret ved en proces, som gør hver skulptur helt unik.

Materialer:

Bronze med mørk patina. Skulpturen bliver boltet til en fod af sten.

Vægt: ca. 20 kg (ekskl. fod af sten)

Højde: 140 cm

Bredde: 120 cm

Antal lys: På træet er der 18 hænder med små skåle.

 

For yderligere information, klik ind på www.noedhjaelp.dk/livetstrae eller kontakt Folkekirkens Nødhjælp på 33152800, hvor det også er muligt at bestille skulpturen Livets træ.